Циститът е възпаление на пикочния мехур или пикочните пътища, причинен от бактериална или вирусна инфекция. Циститът е второто най-разпространено заболяване, след респираторните инфекции, по отношение на честота. Циститът може да се появи при мъже и деца, но по-често засяга жените. Това се дължи на по-късата уретра при жените, което улеснява инфекциите, достигащи до организма отвън. Около 20 на сто от жените са имали най-малко един епизод на инфекции на пикочните пътища в живота си. Веднъж заразени, около 80 на сто, имат повтарящи се инфекции.

Ако не се лекува рано, инфекцията може да се разпространи до бъбреците и представлява сериозна опасност за здравето.

Симптоми на цистит

Най-честите симптоми на цистит включват:

  • постоянна нужда за уриниране
  • често уриниране
  • парене и болезнено усещане при уриниране
  • тъмна, мътна, неприятна миризма на урината
  • кървава урина
  • болка в областта на таза
  • треска

Циститът може да бъде съпроводен от летаргия, обърканост, умора и треска.
В случай, че имате втрисане, висока температура, гадене, повръщане и силна болка в гърба или отстрани, незабавно се обадете на вашия лекар.
Той ще извърши общ преглед и може да предпише тест на урината, за да се определи естеството на инфекцията. В зависимост от бактериалния щам отговорен за инфекцията, може да се избере правилното антибиотично лечение.

Причини за възникване на цистит

Има различни видове бактерии, които причиняват цистит, а най-честият щам е този на бактерията Ешерихия коли. Този вид бактерия причинява около 90 процента от всички случаи на цистит.
Контрацептивните средства, като например диафрагмите могат да причинят инфекции, ако са поставени неправилно.
Проблеми с простатата при мъжете също могат да увеличат шансовете за получаване на цистит.
Лошата хигиена, тесните дрехи и бельо, синтетичната тъкан също може да доведат до чести инфекции на пикочните пътища.

Лечение

Лечението зависи от причината за инфекцията. Най-вероятно вашият лекар ще ви предпише курс на антибиотици за лечение на проблема. За да премахнете усещането за парене и болка при уриниране може да приемате НО – ШПА.
НО-ШПА е спазмолитичен (успокояващ или отстраняващ спазмите) продукт и може да се прилага при спазми на гладката мускулатура на пикочните пътища, причинени от камъни в бъбреците, камъни в пикочните пътища, възпаление на бъбречните легенчета, цистит (възпаление на пикочния мехур), спазъм на пикочния мехур.

Цистит и диета

Докато страдате от цистит е най-добре да се избягват твърди храни и да се консумират повече течности. Пийте най-малко 2 литра вода на ден и увеличете консумацията на сокове и супи.

Съвети

Поддържайте добра хигиена. Дръжте областта на уретрата чиста и суха през цялото време.
Носете само памучно бельо. Това осигурява циркулация на въздуха и пречи на растежа на бактериите.
Не трябва да се носят тесни дрехи, направени от синтетични материали за дълго време. Носенето на мокър бански също може да причини инфекции на пикочните пътища.