Сенна хрема: симптоми, причини и лечение

Сезонният алергичен ринит (сенната хрема) е най-честото алергично заболяване. То се активира през пролетния и есенния сезон, когато цъфтят дървета, цветя и треви. Секрецията на носа е главната разлика между сенната хрема и обикновената настинка. Носната лигавица секретира малко течност, за да отстрани цветния прашец от тялото. Резултатът: свръхпроизводство и течащ нос. Симптомите започват внезапно и изчезват по същия начин. Ако страдате от тези симптоми по време на периода на растеж на растенията – между пролетта и есента, особено навън – вероятно страдате от сенна хрема. Сенната хрема е реакция на нашия организъм към вещества, които възприемаме като вредни агенти. Тези вещества са главно полени и прах.

Симптоми на сенната хрема

Симптомите се появяват при идването на пролетта, особено по време на дните на голямото опрашване (т.е., по-голямо присъствие на полени във въздуха, който дишаме) Симптомите включват:

  • Сърбеж в очите или носа
  • Хрема, придружена от запушване на носа
  • Кашлица, особено след извършване на физически упражнения
  • Усещане за задавяне
  • Зачервяване на кожата
  • Сълзене

Какви са причините за сенна хрема?

Очевидно е, че през пролетта водеща причина е алергията към цветен прашец, именно защото по това време на годината, растенията са склонни да произвеждат по-често от него и той лесно се разпространява в атмосферата.

В допълнение трябва да имаме предвид, че когато полена се комбинира с химически частици от замърсяване, се образуват съединения, които може да се разглеждат като по-сложни и още по-опасни за имунната система.

Лечение

Лечението на алергичния ринит е трудно и продължително и е по-резултатно, ако се установи причинителят. То може да включва:

  • Антихистамини. Антихистамините противодействат на действието на хистамина – едно от ключовите вещества в патогенезата на алергиите. ФЕНИСТИЛ принадлежи именно към групата на антихистамините. ФЕНИСТИЛ блокира действието на хистамина – вещество, отделящо се в организма по време на алергична реакция. Той облекчава сърбежа и възпалението при кожните обриви, намалява отока и облекчава симптомите на алергичен ринит, като секреция от носа, дразнене, сърбеж в носа, както и сърбеж и секреция от очите.
  • Локалните назални стероиди биха могли да помогнат за отпушване на носа.
  • Стероидите са по-мощни лекарства, които се препоръчват в случай на наличие на по-тежки симптоми.

Имунотерапия

Включва поставяне на ваксини, съдържащи протеинови екстракти от полени, които се прилагат инжекционно или орално, винаги в нарастващи дози за генериране на толеранс на имунната система.