Хрема, кихане, болки в гърлото и кашлица- понякога всички страдат от обикновена настинка. Тази заразна вирусна инфекция, която засяга горните дихателни пътища е най-често срещаната инфекциозна болест и основната причина за посещение на лекар.

Какви са причините за настинката?

Повечето настинки са причинени от риновируси (името идва от гръцката Рейн, което означава „нос“), намиращи се в малки невидими капчици във въздуха, който дишаме, или върху неща, които докосваме.Има повече от 100 различни риновируси. Те имат способността да проникват в защитната лигавица на носа и гърлото и да предизвикат реакция на имунната система, която се изразява с болки в гърлото, главоболие, втрисане и т.н.

Симптоми?

Първите симптоми на настинка обикновено са дискомфорт в гърлото, хрема или запушен нос, кихане. Децата често се оплакват и от болки в гърлото, кашлица, главоболие, треска, умора, болки в мускулите и загуба на апетит. Секретите от носа могат да бъдат от воднисти до гъсто жълти или зелени.

Заразна ли е настинката?

Настинките са заразни по време на първите 2 до 4 дни след появата на симптомите. Заразата може да стане от вдишване на вирусни частици, разпръснати във въздуха чрез кашляне или кихане или чрез директен контакт с друг човек. Ако докоснете устата си или носа след докосване на кожата или друга повърхност, замърсени с някой от риновирусите, които причиняват настинката, е вероятно да се разболеете.

Възможно ли е настинката да бъде предотвратена?

Тъй като вирусите, които могат да причинят настинка са толкова много, не съществува ваксина или имунизация, която да ги предотврати.
Може обаче да спазвате следните простички правила:

 • мийте ръцете си старателно и често;
 • покривайте носа и устата си, когато кашляте или кихате;
 • избягвайте споделянето на кърпи, съдове или прибори с други хора, както и пиенето от една и съща чаша или бутилка.

Изследователите не са сигурни дали приемането на витамин С или допълнително цинк може да ограничи продължителността на симптомите на настинката. Резултатите от повечето проучвания за ефикасността на билкови лекарства като ехинацея, при простудни състояния, са положителни и напълно убедителни.

Колко дълго може да трае настинката?

Симптомите на настинката обикновено се появяват 2 или 3 дни след като сте били изложени на източника на инфекцията.
Една на всеки четири настинки издържа до две седмици, но най-често изчезва за една седмица.

Какво е лечението за настинка?

„Времето лекува всичко.“ Това не винаги е вярно, но в случая на обикновената настинка е напълно коректно.
Лекарствата не лекуват настинките, но позволяват да се облекчат някои симптоми като болки в мускулите, главоболие и повишена температура.

Някои от начините да спомогнете за облекчаване на дискомфорта включват:

 • поставяне на капки физиологичен разтвор в ноздрите, за облекчаване на запушения нос;
 • използване на овлажнител за увеличаване на влажността на въздуха;
 • използване на вазелин върху кожата под носа;
 • топла вана или електрическа възглавничка за намаляване на болките в мускулите;
 • парна баня, която ще ви помогне да дишате по-лесно;
 • не забравяйте и вкусната пилешка супа.

Кога трябва да се свържете с лекар?

Ако след около 3-4 дни симптомите се влошават, а не се подобряват е добре да се свържете с вашия лекар. Възможно е да развиете синузит, пневмония или бронхит.
Ако симптоми продължават повече от една седмица, или се засилват всяка година по същото време, или когато сте изложен на полени, прах, животински или други вещества, то е възможно да страдате от алергия.
Други причини, налагащи да се свържете спешно с вашия лекар:

 • недостиг на въздух;
 • проява на необичайна умора или сънливост;
 • подуване на гърлото;
 • висока температура;
 • подути лимфни възли в областта на шията;
 • болки в ушите.

Ако сте настинали осигурете си достатъчно почивка, избягвайте напрегнатите дейности, пийте повече напитки (сокове, вода или безалкохолни напитки без кофеин).
Чудесно средство за предпазване от настинка и за укрепване на общите сили на организма ви е ЕХИНАЦЕЯ ФОРТЕ СОЛ 50МЛ. Ехинацея форте сол е лекарствен продукт на растителна основаи, използва се като помощно средство за лечение и профилактика на инфекции на дихателните пътища.