Кръвно налягане е налягането на артериите в големия кръг на кръвообращението между систола (фаза на изтласкване на кръвта от сърцето) и диастола (фаза на пълнене на сърцето) и се отчита като стойността при тези две фази, при което се казва първо систолното после диастолното налягане, напр. 140/80mmHg. По принцип за категорично високо се счита налягане над 140/90mmHg за постоянно.

Високото кръвно налягане (хипертония) е заболяване на сърдечно-съдовата система. Повишеното кръвно налягане е широко разпространено състояние, особено в индустриализираните страни.
Рискът от хипертония се увеличава с възрастта. Въпреки това, от хипертония също страдат и млади хора. Хипертония може да бъде причинена също и от хормони като адреналин и норадреналин, както и от бъбречни заболявания или определени лекарства.
Въпреки това, в 95% от случаите, хипертонията няма очевидна органична причина. Липса на физическа активност, затлъстяване, прекомерната употреба на алкохол или сол, както и стресът са най-честите причини за високото кръвно налягане.
Първоначално, хипертонията протича без симптоми. Повече от половината от засегнатите не знаят, че са част от групата на пациенти с хипертония. Това е опасно, защото постоянно високото кръвно налягане увеличава риска от увреждане на жизнено важни органи като сърцето, мозъка, бъбреците и очите. Някои от възможните последствия са миокарден инфаркт, сърдечна недостатъчност, инсулт, бъбречна недостатъчност и загуба на зрение.

Имате ли високо кръвно налягане?

Една добра причина за редовни посещения при вашия лекар е прегледа за измерване на кръвното налягане. Вашият лекар ще ви каже, че кръвното ви налягане е високо, ако измерването е 140/90mmHg или повече в две или повече проверки. Той може би ще иска да измервате кръвното си налягане у дома по различно време на деня. Ако налягането остава високо, вашият лекар може да предложи лекарства, да промени диетата ви или да ви препоръча физическите упражнения.

Как може да се контролира високото кръвно налягане?

Добрата новина е, че високото кръвно налягане най-често може да се контролира. Да започнем с това, че има много неща, които можете да направите, за да промените начина си на живот и да предотвратите високото кръвно налягане, включително:

  • Поддържайте здравословно тегло. Наднорменото тегло увеличава риска от високо кръвно налягане. Посъветвайте се с вашия лекар, ако имате нужда да отслабнете.
  • Спортувайте. Умерените упражнения могат да намалят риска от високо кръвно налягане. Опитайте се да се упражнявате най-малко 30 минути на ден. Консултирайте се с вашия лекар преди да направите план за упражнения, особено ако имате хронични здравословни проблеми, или ако сте на възраст над 50 години и не сте водили активен начин на живот.
  • Поддържайте здравословна диета. Диета, богата на плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и нискомаслени млечни продукти може да помогне за понижаване на кръвното налягане. Консултирайте се с вашия лекар, за да ви назначи здравословна диета.
  • Яжте по-малко сол. Много хора ядат повече сол (натрий), отколкото е необходимо. Повечето от солта идва от преработени храни (например, супи и тестени изделия). Диета с ниско съдържание на сол може да помогне за понижаване на кръвното налягане.
  • Пийте по-малко алкохол. Пиенето на алкохол може да повлияе на вашето кръвно налягане.
  • Не пушете. Тютюнопушенето увеличава риска от развитие на проблеми с високо кръвно налягане и от сърдечни проблеми.
  • Контролирайте стреса. Хората реагират на стреса по различни начини. При някои хора стресът причинява високо кръвното налягане.

Ако тези промени в начина ви на живот не са достатъчни за да контролирате кръвното си налягане, вашият лекар може да ви предпише лекарства.
ОМЕГАПРИМ поддържа сърцето здраво и съдейства за поддържане на оптимално кръвно налягане. Омегаприм е модерен високотехнологичен продукт, който съдържа трите уникални съставки – Омега 3 рибено масло, Селен и Коензим Q10.
Той осигурява пълна защита за сърдечно-съдовата система и контрол над холестерола.
Голям брой проучвания потвърждават положителния ефект на Омега 3 за понижаване на високия холестерол, поддържане на нормално кръвно налягане и здрави кръвоносни съдове.