Какво представляват бъбречните камъни?

Бъбречните камъни представляват твърда субстанция, която се образува в бъбреците, когато има високи нива на определени вещества в урината. Тези вещества обикновено не предизвикват проблеми при по-ниски нива.

Камъкът може да остане в бъбрека или да се придвижи по пикочните пътища. Размерът на камъните в бъбреците варира. Един малък камък може да излезе сам, причинявайки малко или никаква болка. По-големият камък може да заседне в уринарния тракт. А заседналият камък може да блокира потока на урината и да причини болка или тежки кръвоизливи.

Какви са причините за образуването на камъни в бъбреците?

Камъни в бъбреците се причиняват от високи нива на калций, фосфор и оксалат в урината. Някои храни също оказват влияние.
Има по-голяма вероятност да образувате камъни в бъбреците, ако не пиете достатъчно течности или ако взимате определени лекарства.

Какви са видовете камъни в бъбреците?

Камъните могат да бъдат единични или множество. Те се състоят от органичен матрикс и кристална структура. Според основното утаено кристално вещество и причината за възникването им най-общо можем да ги разделим на:

  • Уратни камъни
  • Калциеви камъни
  • Оксалатни камъни
  • Инфекциозни камъни

Как изглеждат камъните?

Размерът и формата на камъни в бъбреците варира.Камъните могат да бъдат сведени до една песъчинка или да бъдат големи като перла. Някои камъни дори могат да бъдат с размерите на топки за голф.Камъните могат да бъдат гладки или назъбени, обикновено са жълти или кафяви.

Какви са симптомите на камъни в бъбреците?

Може да имате бъбречни камъни, ако имате болезнено уриниране, видите кръв в урината, чувствате остра болка в гърба или долната част на корема (областта между гърдите и бедрата).

Болката може да бъде краткосрочна или дългосрочна. Може да имате гадене и повръщане, които да придружават болката. Ако имате съвсем малък камък може да нямате никакви симптоми.

Кога трябва да се свържете с лекар?

Трябва да се свържете с лекар при някое от следните обстоятелства:

  • силна болка в гърба или долната част на корема, която не преминава;
  • кръв в урината, температура и втрисане, повръщане;
  • урина, която мирише лошо или е мътна.

Как се диагностицират камъни в бъбреците?

За да диагностицира състоянието ви лекарят ще направи преглед и ще ви попита за вашата медицинска история. Лекарят може да попита дали имате фамилна анамнеза за камъни в бъбреците, за диетата ви, дали имате храносмилателни проблеми и други здравословни проблеми. Може да назначи изследване на урина и кръв за да завърши диагностиката.

Урината може да покаже дали имате инфекция. Образните изследвания се използват за определяне на местоположението на камъните в бъбреците.

Лечение

Лечението на камъни в бъбреците като цяло зависи от техния размер и състав. За лечение може да се обърнете към личния си лекар или уролог.
Може да се наложи и по-сериозно лечение, ако бъбречните камъни пречат на пикочните пътища. Обикновено не е необходимо лечение на малките камъни, възможно е да ви предпишат обезболяващи лекарства. Също така трябва да приемате много течности, за да се премести камъка.

Ако имате голям камък в бъбреците или пикочните пътища, който предизвиква запушване, лекуващият уролог ще го премахне или ще го разбие на малки парчета.

Как може да предотвратите появата на камъни в бъбреците?

За да се предотврати появата на камъни в бъбреците, трябва да знаете какво ги е причинило. След отделянето им бъбречните камъни могат да се изпратят в лаборатория, за да разберете какъв тип са.
След като знаете какъв тип бъбречни камъни имате, можете да направите промени в диетата си, както и да ви бъде предписано лекарство за предотвратяването им.

Диета и хранене

Пийте достатъчно течности всеки ден.Това е най-добрият начин за предотвратяване на повечето видове камъни в бъбреците. Трябва да се пият от 2 до 3 литра течности на ден.
Можете да направите промени в диетата си като намаляване на животински протеини, месо и яйца.

Лекарства

Вашият лекар може да ви предпише лекарства в зависимост от вида на бъбречните камъни.
За облекчаване на болките, които често съпътстват отделянето на камъка използвайте Спазмалгон. Спазмалгон е комбиниран продукт, който съчетава обезболяващо и отпускащо гладката мускулатура действие.
Използва се за симптоматично лечение на слабо или умерено изразен болков синдром, вследствие спазми на гладката мускулатура на вътрешните органи, причинени от бъбречно каменна болест и възпалителни заболявания на пикочните пътища, протичащи с болка и смущения в процеса на уриниране.