Какво представляват?

Гъбичките на ноктите, наричани също онихомикоза, са често срещано състояние, което обезобразява и понякога унищожава нокътя. Има различни видове гъбички, които причиняват този проблем. Те обикновено се развиват в тъмна, влажна и задушна среда вътре в обувките. Хранят се с кератин, протеин и оформят твърда повърхност на ноктите на краката.
В повечето случаи, гъбичките идват от група от гъбички, наречени дерматофити. Други по-рядко срещани причини за онихомикоза са дрождите и плесени.
Гъбички на ноктите засягат 2 до 18% от хората по целия свят и от 3 до 5% в САЩ. Сравнително рядко се срещат при деца, засягат само 1 на 200 деца на възраст под 18 години. Въпреки това, шансът за възникване на гъбички на ноктите се увеличава с възрастта. 48% от хората имат поне един засегнат пръст, когато достигат 70 години.

При хората, които носят плътно прилепнали обувки или чорапи е по-вероятно да развият гъбички, особено ако имат и лоша хигиена.
Освен това, тъй като тези гъби могат да се разпространяват от един крак на друг, около душовете и съблекалните, инфекциите от гъбички по ноктите на краката са често срещани.
Това състояние също така има тенденция да засяга хората с хронични заболявания като диабет или ХИВ, както и хора с проблеми с кръвообращението, когато е намалял потока на кръв към пръстите на краката. Въпреки това, много хора нямат ясни рискови фактори.

От всички нокти на краката, на палеца и на малкия пръст е най-вероятно да се развият гъбички. Това може да се случи, защото тези пръсти непрекъснато са изложени на лека травма от триенето по вътрешните ръбове на обувката.

Симптоми

Когато нокътят развива гъбична инфекция, обикновено става жълт или кафяв, както и по-дебел или твърде голям. Зловонни отпадъци също могат да се натрупват под ноктите, особено отстрани и на върха. Тъй като инфекцията продължава във времето, нокътят може да се руши постепенно или да падне.

В по-редки случаи нокътят става бял, вместо жълт или кафяв, а повърхността  гладка.

Диагноза

След като опишете симптомите, вашият лекар ще ви попита за всички фактори, които могат да повишат риска от получаване на гъбички по ноктите на краката. Това може да включва работа, която ви излага на голям риск от зараза, спорт, ноене на тесни обувки или чорапи, лоша хигиена на краката. Вашият лекар ще ви попита дали имате диабет, ХИВ или други хронични заболявания, които могат да намалят съпротивителните ви сили да се борите с инфекцията.
За да потвърди, че имате гъбична инфекция, лекарят ще вземе малка извадка от засегнатите нокти за изследване под микроскоп и ще я провери за гъбички и други микроорганизми.

Продължителност на заболяването

Гъбичките на ноктите рядко се лекуват от само себе си.Обикновено, това е хронично (дългосрочно) състояние, което може постепенно да се влоши и да повлияе на нокътя расте. Дори ако засегнатия нокът падне, новият може да бъде заразен отново.

Предотвратяване

За да предотвратите гъбичките по ноктите на краката е добре да:

  • се носят удобни обувки и чорапи, които позволяват на краката да „дишат“
  • се носят обувки, сандали или джапанки в помещения с общи душове и съблекални
  • се измиват  краката всеки ден, да се подсушават добре
  • се дезинфекцират добре инструментите за педикюр

Лечение

Ако инфекцията е лека и ограничена до малка площ на нокътя, вашият лекар ще ви предпише противогъбичен крем или лекарствен лак за нокти- ПОЛИНЕЙЛ лак за нокти.
Полинейл е лечебен лак за нокти, широко прилагано противогъбично средство (антимикотичен продукт с широк спектър на действие) за локално приложение върху ноктите на ръцете, ноктите на краката и кожата в непосредствена близост.
Прилага се за лечение на леки до умерено изразени гъбични инфекции.

Ако инфекцията е в по-широка област на един или повече пръсти, вашият лекар ще предпише противогъбично лекарство за прием през устата.

В най-тежките случаи, когато гъбичките  са резистентни на лечение, е необходимо да се отстрани нокътя чрез операция.

Прогноза

Повечето хора, третирани с противогъбични лекарства, локално или приемани през устата се излекуват след 12 седмици лечение. Въпреки това, ноктите може да не възстановят нормалния си външен вид веднага.