Какво е сенна хрема?

Сенната хрема е алергично заболяване, характеризиращо се с прекалено силна имунна реакция към полени и други вещества.

Известно още като алергичен ринит,това състояние има две разновидности: сезонна, което се случва само по време на годината, в което определени видове растения се опрашват, и целогодишна, която се проявява през цялата година. (Сходен с алергичния ринит е неалергичния ринит,който има сходни симптоми със сенната хрема, но за разлика от нея и алергиите, обикновено не е причинен от протеини.)

Ако страдате от сенна хрема през пролетта, вероятно сте алергични към дървесни полени. Тревните полени пък могат да причиняват алергични реакции през лятото. През есента, може да ви тормозят плевели , а гъбични спори причинят проблеми предимно от края на март до ноември, но могат да се проявяват и целогодишно.

Хората с целогодишна сенна хрема обикновено са алергични към един или повече алергени, които се намират на закрито. Те включват домашен прах, пера и животински пърхот (малки люспи кожа, които животни като котки и кучета отделят заедно с козината си), всеки от които може да бъде намерен във възглавници и завивки, тежки драперии, тапицерии и килими. Друг често срещан алерген, мухълът, обикновено се среща във влажни райони, като например бани и мазета.

Какво причинява сенна хрема?

Ако страдате от сенна хрема (алергичен ринит), това е, защото имунната ви система възприема безобидния, вдишан прашец или други алергени като опасни вещества навлезли в тялото. Вашата система реагира пресилено, насищайки кръвта ви с химикали като хистамин, които възпаляват горния слой на вашите носни канали, синусите и клепачите а също така активира и други симптоми, свързани със сенната хрема, като кихане.

Всички тези симптоми са предназначени да предпазят тялото ви или чрез улавяне и изхвърляне на алергена, или чрез подуване на области от тялото, като носните канали, така че алергена да не може да проникне в тялото. В резултат на запушванията във вените по повърхността на синусите може да се появят тъмни кръгове под очите ви. Ако имате целогодишен алергичен ринит, те могат да присъстват през цялата година. Подуването на носните ви мембрани могат също така да причинят синузит. Ринитът може също да бъде свързан с назални полипи – малки, не-ракови образувания или с кръвотечение от носа.

Лечение и справяне със симптомите

След като се диагностицира конкретният алерген, вашият алерголог ще работи с вас, за да се разработи план за избягване на алергените, които предизвикват симптомите Ви. Например, ако сте алергични към домашен прах или мухъл, вие ще трябва да се предприемете стъпки за намаляване на тези алергени в дома си, колкото е възможно.

За външни алергии като полени, мерките за избягването им включват ограничаване на дейностите на открито през сезоните на високи нива на полен.

Вашият алерголог може да ви предпише лекарства за намаляване на симптомите на ринит. Тези лекарства могат да включват антихистаминови хапчета или сиропи като например КЛАРИТИН таблетки или КЛАРИТИН сироп.