Миналата седмица говорихме за разликите между грип, настинка и алергия. Днес искаме да опишем по-подробно признаците и боледуването от грип.

Грипният сезон е от октомври до май.

Ако се разболеете от грип, много хора ще ви правят компания. Всяка година от октомври до май, милиони хора по целия свят се разболяват от него. Децата хващат грип най-често, но всяка възрастова група е в риск.

Какво е грип?

Грипът е общо наименование за вируса на Инфлуенца. Това е вирус, който предизвиква инфекции на дихателната система.
Често, когато сте болни от вирус, имунната система на вашето тяло изгражда защита срещу него под формата на антитела. Това означава, че обикновено не се разболявате от един и същ щам на вируса два пъти. За съжаление, грипните вируси мутират всяка година и антителата немогат да ви защитят завинаги.
Някои години промяната в грипния вирус е слаба. Така че, ако се разболеете от грип – симптомите са леки. Антителата от предишни заболявания ви предоставят частична защита. Но понякога грипния вирус преминава през сериозна мутация и тогава много хора се разболяват по-сериозно.

Как се разпространява грипът?

Грипният вирус се разпространява по въздушно-капков път, когато някой вече заразен киха, кашля, или говори. Грипът понякога може да се предава и чрез предмети докоснати от вирусоносител. Когато един здрав човек докосне тези замърсени предмети и след това допре устата или носа си, вирусът може да проникне в тяхната система.
Човек, преносител на вируса, може да бъде заразен за околните 1 ден преди симптомите да се проявят и около 5 до 7 дни след първите симптоми. Така че е възможно да предадете грипа, преди дори да знаете, че сте болни.

Грипните епидемии често започват в училищата и след това се предвижват бързо през различни социални групи, тъй като учениците разпространяват вируса сред членовете на семейството си, а те – на хората около тях.

Как мога да разбера дали имам грип?

Грипните симптоми се появяват между 1 и 4 дни, след като човек е бил заразен. Основните симптоми на грип са:

  • главоболие
  • възпалено гърло
  • висока температура
  • втрисане
  • мускулни болки
  • запушен нос
  • суха кашлица

Треската и болките в мускулите обикновено изчезват в рамките на няколко дни, но болките в гърлото, кашлицата, запушеният нос и умората можат да продължат седмица или повече. В допълнение, грипът може понякога да предизвика повръщане, болки в корема и диария.

Ако имате само повръщане и диария, без други симптоми на грип, най-вероятно имате гастроентерит. Въпреки, че някои видове гастроентерит са известни като „стомашен вирус“, те не са същите като сезонния грип. Някои стомашно-чревни инфекции са причинени от не-грипни вируси и бактерии.

Какво да правите, ако хванете грип.

Ако се заразите с грип, най-добрият начин да се погрижите за себе си е да си починете в леглото и да пиете много течности като вода, билков чай и други не-кофеинови напитки. Медикаменти като Фервекс са създадени за борба със симптомите на грипа и могат да помогнат за възпаленото гърло, хремата, температурата и болките в мускулите.
Повечето хора, които се разболяват от грип се възстановяват сами. Но се свържете с лекар незабавно, ако имате грип и някое от тези неща се случи:

  • влошавате се вместо да се подобрявате
  • имате проблеми с дишането или други усложнения, като инфекция на синусите
  • имате друго заболяване (например, диабет, сърдечни проблеми, астма или други проблеми с дихателната система.