Какво е бронхит?

Бронхитът е респираторно заболяване, при което лигавицата в бронхиалните пасажи на белите дробове се възпалява.
С подуването на лигавицата, малките дихателни пътища в белите дробове се стесняват или затварят, което води до пристъпи на кашлица, които могат да бъдат придружени от отделяне на храчки или задух.
Заболяването има две форми: остра (с продължителност от една до три седмици) и хронична (с продължителност най-малко 3 месеца в годината в продължение на две години поред).
Хората с астма могат да имат астматичен бронхит или възпаление на лигавицата на бронхите.

Остър бронхит

Острият бронхит може да бъде отговорен за раздиращата кашлица и отделянето на храчки, които понякога придружават инфекциите на горните дихателни пътища. В повечето случаи инфекцията е вирусна по произход, но понякога е причинена от бактерии.
Ако като цяло сте в добро здраве, лигавицата би трябвало сама да се възстанови, след като сте се излекували от първоначалната белодробна инфекция, която обикновено продължава няколко дни.

Хроничен бронхит

Хроничният бронхит е сериозна дългосрочна заболяване, което често изисква редовно медицинско лечение. Той е един от двата основни типа на хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ). Другата основна форма на ХОББ е емфизем. И двете форми на ХОББ водят до затруднения в дишането.

Лечение

Острият бронхит е често срещан. Това състояние може да се лекува и без лекарска намеса. Изключително добър вариант за тези случаи е

  • АЦЦ Акут тъй като втечнява и улеснява изхрачването на бронхиалния секрет, който затруднява дишането и придизвиква неприятната кашлица.

 

Освен медикаменти има и някои билкови средства, които дават добри резултати при борбата с неприятните ефекти на заболяването:

  • Хустагил сироп – този билков продукт на базата на екстракт от мащерка действа бронхоспазмолитично (освобождава бронхиалния спазъм), отхрачващо и антисептично.
  • Умкалор - екстрактът от корена на пеларгониум (мушкато) помага за елеминиране на кашлицата

 

Все пак, ако имате тежки или неотминаващи симптоми, висока температура или ако кашляте кръв, трябва да видите Вашия лекар незабавно.
Потърсете спешна медицинска помощ, ако имате проблеми с дишането или имате болка в гърдите. Ако страдате от хроничен бронхит, вие сте изложени на риск от развитие на сърдечни проблеми, както и по-сериозни белодробни заболявания и инфекции, така че трябва да сте под лекарски надзор.

Причинители на бронхит

Острият бронхит обикновено се причинява от белодробни инфекции, 90% от които са с вирусен произход. Повтарящи се пристъпи на остър бронхит, които отслабват и дразнят бронхите на дихателните пътища с течение на времето, могат да доведат до хроничен бронхит.
Промишленото замърсяване е друг виновник. Хроничният бронхит се среща в по-високи от нормалните нива сред миньорите, работещите със зърно, както и други хора, които са постоянно изложени на прах и дим. Но главната причина е редовно, дългосрочно тютюнопушене, което дразни бронхите и ги кара да произвеждат излишък от слуз. Симптомите на хроничен бронхит също се влошават от високи концентрации на серен диоксид и други замърсители в атмосферата.