Какво е диабет?

Диабетът е състояние при което нивото на кръвна захар (глюкоза) в организма е твърде високо. Кръвната захар е основният източник на енергия на организма. Глюкозата идва от храната, която ядем, а също се произвежда в черния дроб и мускулите. Кръвта ви пренася глюкоза до всички клетки на тялото ви, за да я използват за енергия.
Вашият панкреас – орган, разположен между стомаха и гръбнака, който помага с храносмилането – произвежда и освобождава хормон, наречен инсулин. Той помага на кръвта да пренесе глюкоза до всички клетки на организма. Понякога тялото не произвежда достатъчно инсулин или инсулина не работи както трябва. Тогава глюкозата остава в кръвта и не достига до вашите клетки. Нивата на кръвната захар се повишават и могат да причинят диабет или преддиабетно състояние.С течение на времето, високите нива на кръвна захар в организма могат да доведат до здравословни проблеми.

Какво е преддиабетно състояние ?

Преддиабетно състояние е, когато нивото на кръвната захар е над нормалното, но все още не е достатъчно високо, за да се нарече диабет. Преддиабетното състояние увеличава риска за развиване на диабет тип 2, сърдечно-съдови заболявания и инсулт. С известна загуба на тегло и умерена физическа активност, може да забави или предотврати диабет тип 2. Можете дори да се върне към нормалните нива на кръвна захар. Могат да ви бъдат полезни и някои хранителни добавки за контрол на нивата на кръвната захар като ДИАБЕТО СТРОНГ.

Какви са признаците и симптомите на диабет?

Признаците и симптомите на диабет са

  • честа, силна жажда
  • често уриниране
  • чест, силен глад
  • чувства за силна умора
  • нежелана загуба на тегло
  • рани, които зарастват бавно
  • сухота, сърбеж по кожата
  • чувство на изтръпване в краката
  • загуба на усещане в краката си
  • замъглено зрение

Някои хора с диабет нямат някои от тези признаци и симптоми. Единственият начин със сигурност да знаете дали имате диабет е вашият лекар да ви направи кръвен тест.

Какъв вид диабет имате?

Двата най-чести вида диабет са тип 1 и тип 2. Хората могат да развият диабет във всяка възраст. И мъжете и жените могат да развият диабет.

Диабет тип 1

Диабет тип 1, се развива най-често при млади хора, но може да се развие и при възрастни. При диабет тип 1, тялото ви вече не произвежда инсулин или произвежда недостатъчно количество, защото имунната система на организма, която обикновено ви предпазва от инфекция, отървавайки се от бактерии, вируси и други вредни вещества, е нападнала и разрушила клетките, които произвеждат инсулин.
контролиране на нивата на кръвното налягане. Кръвното налягане е силата на кръвния поток във вътрешността на кръвоносните съдове.
контролиране на нивата на холестерола. Холестеролът е вид мазнина в клетките на тялото, в кръвта си, и в много храни.

Диабет тип 2

Диабет тип 2, може да засегне хора на всяка възраст, дори и деца. Въпреки това, диабет тип 2 се развива най-често при хора на средна възраст и по-възрастни. Хората, които са с наднормено тегло и неактивни е по-вероятно да развият диабет тип 2.
Диабет тип 2 обикновено започва с инсулинова резистентност. Състояние, което се появява, когато мазнини, мускулни и чернодробни клетки не използват инсулина за пренос на глюкоза до клетките на тялото. В резултат на това, тялото се нуждае от повече инсулин, за да помогне на глюкозата да проникне в клетките. От начало панкреаса е в крак с засилената нужда като произвежда повече инсулин. С течение на времето, жлезата започва да не произвежда достатъчно хормон в моменти, когато нивата на кръвната захар се увеливат, например след хранене. Ако вашият панкреас вече не може да произвежда достатъчно инсулин, ще трябва да се лекувате от диабет 2 тип.

Лечение и помощни средства

Най-важното при справянето с диабета е контрола над нивата на кръвната захар, който може да се осъществава с инсулин, медикаменти и хранителни добавки. Тук отново добър пример за помощно средство ДИАБЕТО СТРОНГ. Също важни са здравословното хранене, физическата активност и следенето на нивата на кръвното налягане и холестерола.

Защо е необходимо да се грижите за вашия диабет?

С течение на времето, диабетът може да доведе до сериозни проблеми с кръвоносните съдове, сърцето, нервите, бъбреците, устата, очите и краката. Тези проблеми могат да доведат до ампутация, което е операция за отстраняване на увредени пръсти на карака, стъпало или крак, например.
Най-сериозният проблем, причинени от диабет са сърдечните заболявания. Когато имате диабет, вие сте повече от два пъти по-предразположен към сърдечно заболяване или инсулт. Най-добрият начин да се грижите за вашето здраве е да работите с екип от специалисти, за да се запазят добри нива на кръвната захар, кръвното налягане и на холестерола.