Краят на зимата и идването на пролетта водят със себе си и отслабена имунна система, потдатливост към настинки и грипове и вълна от алергени. Чувствате се зле? Имате хрема, кихане и болки в гърлото? Дали това е настинка, грип, или алергия? Може да бъде трудно да ги различиш, защото те имат много общи симптоми. Но разбирането на разликите ще ви помогне да изберете най-доброто лечение.
Ако знаете от какво страдате, няма да вземате лекарства, които не ви трябват,не са ефективни, или дори такива, които могат да влошат вашите симптоми.
Настинка, грип и алергии – всички те влияят на дихателната система, но всяко състояние има ключови симптоми, които го отличават.

Грип и настинка

Настинките и грипът са причинени от различни вируси. Като правило, симптомите, свързани с грип са по-тежки. И двете заболявания могат да доведат до хрема, запушен нос, кашлица и болки в гърлото. Но грипът също така може да предизвика висока температура, която трае в продължение на 3-4 дни, заедно с главоболие, умора и болки по цялото тяло. Тези симптоми са по-рядко срещани, когато имате настинка.
Повечето хора с настинка или грип се възстановят сами, без медицинска помощ. Обезателно се консултирате с вашия лекар, ако симптомите продължат повече от 10 дни или ако не се влияят от обичайните лекарства за този вид проблеми. (например Парацетамакс грип)
За лечение на настинки и грип, ве е необходима достатъчно почивка и много течности. Ако имате грип, болкоуспокояващи като аспирин, парацетамол, ибупрофен могат да намалят треска и болки.

Алергии

Алергиите са малко по-различни, защото те не са причинени от вирус. Те са реакция на имунната система на организма ви срещу дразнител или алерген – нещо към което сте алергични. Ако имате алергии и вдишате неща като цветен прашец или прашинки, останали след домашен любимец, имунните клетки в носа и дихателните пътища може да реагират пресилено на тези безвредни вещества. Вашите нежни дихателни тъкани след това може да се подуят и носа ви да се запуши или потече.
Алергиите също могат да причинят сърбеж и сълзене на очите, които по принцип не се свързват с настинка или грип.
Алергичните симптоми обикновено продължават толкова дълго, колкото сте изложени на алергена, което може да бъде около 6 седмици по време на поленовите сезони през пролетта, лятото или есента. Настинки и грип рядко продължат повече от 2 седмици.
Алергии могат да бъдат лекувани с антихистамини и деконгестанти.

Общи препоръки

Бъдете внимателни и избягвайте „лекарственоо припокриване“, когато приемате лекарства, които изброяват 2 или повече активни съставки върху етикета. Например, ако вземете 2 различни лекарства, които съдържат парацетамол едно за запушен нос, а друго за главоболие, може да приемете прекалено много парацетамол.

Прочетете лекарствените листовки внимателно за предупреждения и странични ефекти, както и за дозировка. Ако имате въпроси, консултирайте се с вашия лекар или фармацевт, особено ако имате деца, които са болни.