Акнето е състояние, свързано най-често с пубертета и с началото на двайсетте години, но се среща и при по-напреднала възраст. Името звучи също толкова обезсърчително, колкото и самото заболяване, довело до отчаяние милиони юноши точно в онзи период от живота им, когато се стремят да изглеждат възможно най-добре. Интересно е, че в далеч по-развитите от нашата страни, 75 на сто от юношите са засегнати от акне в по-голяма или по-малка степен, докато в третия свят, където преработената храна е непозната, акнето не е проблем.

Акнето е възпалително състояние на мастните жлези, което обяснява преобладаването му на местата, където те са най-активни: по лицето, врата, гърба и гърдите. Прекаленото отделяне на мастен секрет запушва фоликулите в корена на порите, като позволява развитието на бактерии и образуването на познатите петна и пъпки. През летния сезон тези проблеми се задълбочават и е необходимо още повече да се грижим за кожата си, затова ви предлагаме някои полезни напътствия.

От едно медицинско проучване, проведено сред група ученици, се наложи изводът, че както храната, така и хормоналната активност имат значителен дял във възникването или задълбочаването на акнето.

Разбира се, хормоните не могат да бъдат произведени без наличието на съответните хранителни вещества в менюто. Прекомерният прием на неподходящи храни, по-специално съдържащите вредни мазнини, изглежда повишава активността на мастните жлези. Храната на юношите, в която обикновено преобладават чипсът, хамбургерите, колата, шоколадите, бонбоните и други подобни „боклуци“, е открита покана към кожните проблеми във време, когато хормоналната активност е в своя разгар.

Другите важни причини за акнето са незадоволителното отделяне на токсичните вещества поради лениви черва, твърде претоварен или направо зле функциониращ черен дроб, непълноценна бъбречна дейност или недостатъчно изхвърляне на отпадъчни вещества чрез порите на кожата.

Пряката връзка между проблемите на кожата и правилното функциониране на нашето дебело черво едва ли някога се е дискутирала в медицинските кръгове, но в природолечението е крайъгълен камък. Опитът с историята на заболяването показва, че мнозинството от потърпевшите страдат от хроничен запек или някое друго разстройство на червата или храносмилането. Разбира се, подобни състояния биха се влошили вследствие трайната употреба на антибиотици!

И така – не губете надежда! Можете да постигнете доста голям успех за подобряването състоянието на кожата, намаляване на пъпките и потискане на възпаленията само като внесете някои здравословни промени в храненето си, използвате изпитани методи за прочистване и приемате подходящи добавки.

Със сигурност някои храни влошават значително кожните възпаления, затова, ако страдате от акне или от мазна кожа, наложете си да избягвате следните продукти

  • Червеното месо;
  • Шоколадът;
  • Кравето мляко;
  • Захарта;
  • Колата;
  • Тестените изделия на пшеничена основа;
  • Бройлерите;
  • Пържените и тлъстите храни;
  • Сиренето;
  • Кафе;
  • Подсладените и газираните напитки;
  • Алкохолът;
  • Преработените, консервираните и пакетираните храни;
  • Солта;
  • Храните с пикантни подправки.

А летният сезон е перфектното време да ограничите вредните продукти – има изобилие от пресни плодове и зеленчуци! Морската и минералната вода също имат чудесно въздействие. Разбира се, и качествената козметика, съобразена с типа на кожата, е от съществено значение. Серията Себиум на Bioderma е много подходяща за мазна и акнеична кожа.

През лятото е необходимо задължително да спазваме следните неизменни правила за хубава кожа:

  • Когато слънцето е много силно, винаги носете шапка. Ако имате лошия късмет да ви сполети слънчев или топлинен удар, пийте много вода и пресни плодови сокове, яжте отделно пресни плодове и на всеки четири часа вземайте по 2 грама витамин С, докато симптомите отзвучат.
  • При слънчево изгаряне прилагайте същото лечение като при топлинен удар и приемайте допълнително витамин Е четири пъти дневно. Когато целостта на кожата е нарушена, можете да мажете засегнатите места с подходяща козметика или с кисело мляко.