- Д-р. Денкова, какви са причините за стреенето на кожата ни?

– Ще перефразирам небезизвестната мисъл „Човек дори добре да живее, остарява!“.

Стареенето е естествен процес, в който участват външни и вътрешни фактори. Външните фактори, които оказват влияние на стреенето, са стреса,  тютюнопушенето, прекомерното излагане на слънце или т. нар. фотостареене.

Вътрешните фактори, които предизвикват стреене на кожата са земното притегляне на първо място, промените в костната структура на лицето, повтарящите се движения на определени мускулни групи, загуба на мастна тъкан и намалени нива на колаген и еластин в кожата.

 

Какви са резултатите?

– Първите видими резултати са в поява на ситни бръчици около очите. Това е зоната, която остарява първа, поради особеностите на структурите под кожата. Обемите в средната част на лицето започват да намаляват, оттам се променя и овала на лицето, оформят се отпускания, хлътвания, лицевият контур не е така стегнат. Лицето от триъгълник с острия ъгъл надолу, в младежките години, се трансформира в триъгълник, обърнат вече с основата надолу. Появяват се сенки, които правят лицето да изглежда уморено, отпуснато и тъжно.

Какви са начините за противодействие в такива случаи?

– Моята практика показва, че когато имаме налични всички тези признаци, които изброих по-горе, противодействието трябва да е комплексно, но усилията да са насочени в посока революмизация (връщане на изгубения обем).

- Какво означава това?

– Волюмизацията включва мерки, дали ще бъдат хирургически, дали ще бъдат с оръжията на естетичната дерматология или с подходящата козметика, които да възстановят загубените обеми в различничасти на лицето (подчертавам да възстановят, а не да създадат нови обеми) така, че то да възвърне предишния овал, да изпъне контурите и да придобие младежка свежест.

Какви са най-честите техники и продукти, които използвате в тази насока?

– В ежедневната си практика най-често използвам Филъри на базата на хиалуронова киселина за да моделирам лицето и да възстановя загубени обеми, колагенови стимулатори, които макар и по-бавно постигат същото и накрая препоръчвам домашна грижа, която да работи в тази посока и да поддържа постигнатите резултати.

Какви продукти за домашна грижа препоръчвате след завършване на процедурата?

– Първо, аз съм дерматолог и избирам внимателно това, което ще препоръчам на пациентите си, по отношение на чистота, активни съставки, действие и ефективност. Обикновено дерматологичната козметика е с приоритети, тъй като тя може повече да гарантира защита от поява на алергични реакции, има една средна цена за качеството, което предлага и може да бъде намерена лесно от пациента в почти всички аптеки.

Ще се ангажирате ли с продукт или серия, която най-добре работипоотношение на волюмизацията на лицето?

– Да, бих се ангажирала с новата серия на Юсерин „Волюм Филър“, която е създадена да подпомага процесите на възстановяване и поддържане на добри обеми, да хидратира добре кожата и да поддържа колагеновите нива.

За коя възрастова група пациенти бихте препоръчали серията?

– „ВолюмФилър“ серията е предназначена за зряла кожа, т.е. за дами и господа след 45 години. Това е възрастта, когато обемите най-видимо започват да се губят и процесите на стреене са вече налице.

С какво тази козметика помага за запазване на обема в кожата на лицето?

– С активните си съставки, разбира се, Хиалуроновата киселина, която хидратира добре кожата и й дава блясък и влажност, с Олигопептидите, извлечени от анасон, които стимулират производството на колаген в долните нива на кожата и я поддържа стегната и контурирана. Серията съдържа и една революционна съставка – Магнолол.

Високоефективният Магнолол увеличава размера и броя на клетките, даващи обем .Магнололът е активна съставка, извлечена от кората на дървотомагнолия.

Стимулира секрецията на био-активно вещество, което увеличава синтеза на колаген и увеличава обема на кожните клетки, като по този начин възвръща формата на зони с намален обем.

Кой от всички продукти в серията е предпочитаният от вас?

– Серията съдържа околоочен крем, дневен крем за суха и смесена кожа, нощен крем и серум. Не мога да не призная, че моя фаворит е серума, още повече, че лично го изпробвах. Ползвах серума около месец. Това, което забелязах веднага е изключително леката текстура, която се нанася с удоволствие, финият аромат, който не е натрапчив, а в същото време създава усещане за свежест и концентрацията на активните съставки, които за моята възраст вършат чудесна работа.

Как бихте препоръчали да се ползват продуктите като съчетание?

– Най-добре е ако има възможност пациента да ползва серума като основа, върху него дневния крем и за зоната около очите, околоочният Волюм Филър. Ако нямат възможност за тази класическа комбинация, аз горещо препоръчвам продукт на избор да бъде серумът, особено след 40.