“Ако имаш пигментни петна трябва да бъдеш дисциплиниран 365 дни в годината.”

Стефани Конзелман, директор на отдел Разработване на дермокозметика в Байерсдорф, отговаря на въпроси, свързани с хиперпигментацията и „най-добрата избелваща съставка, която Байерсдорф някога е използвал в крем”: B.-Resorcinol

Защо хиперпигментацията се контролира толкова трудно?

Хиперактивните меланозоми реагират дори на минимални количества слънчева светлина. Хората, които страдат от хиперпигментации, трябва да бъдат дисциплинирани и да използват висок слънцезащитен фактор 365 дни в годината, не само при слънчево време. Проблем е, че повечето дневни кремове не са с достатъчно висок слънцезащитен фактор, или изобщо нямат такъв, и има дни през годината, когато забравяме да нанесем допълнителен слънцезащитен продукт.

Не е ли вярно, че хиперпигментацията се предизвиква основно от UVB лъчите, на които сме изложени през лятото?

Като цяло да, но UVA лъчите също имат значение. И тази сравнително нискоенергийна радиация е на лице през цялата година. Много хора подценяват слънцето, защото не могат да усетят топлината му през зимата, пролетта и есента. Но дори „студената” светлина може да предизвика синтез на меланин.

[adrotate banner=“7″]

 

Кое е специалното в EVEN BRIGHTER?

EVEN BRIGHTER е серия за ежедневна грижа за кожата, която не просто намалява пигментните петна. Продуктите подпомагат регенеративните процеси в кожата и дневният крем е с SPF 30, което предотвратява повторната поява на хиперпигментации. Това означава, че няма нужда да се нанася допълнителен слънцезащитен крем, какъвто е случаят с редица дневни кремове. Така никога няма да пропуснете защитата от слънцето…

Как B.-Resorcinol потиска производството на меланин?

Активната съставка действа в зародиша на проблема, като възпрепятства трансформирането на амино киселината тирозин в меланин. За да бъдем по-точни, B.-Resorcinol се свързва с ензима тирозиназа точно на мястото, където обикновено попада тирозина. Така ензимът е блокиран и не можа да инициира производството на меланин.

И други активни съставки имат подобно действие. Защо B.-Resorcinol е по-различен?

Запознати сме с всички активни съставки на пазара, но никога не сме тествали или работили със съставка, която се понася толкова добре от кожата и дава такива убедителни резултати при толкова ниски концентрации като използваната в продуктите Even Brighter.

B.-Resorcinol напълно ли блокира действието на тирозиназата?

Не. Ако беше така кожата щеше да стане снежно бяла. Той просто намалява активността на хиперреактивните меланозоми до нормални нива.

Как се отразява B.-Resorcinol на меланозомите, които не са хиперактивни?

Не може да разпознае дали един меланоцит е хиперактивен или не. Но тъй като има нормалиизращ ефект, почти не засяга действието на „нормалните” меланозоми.

B.-Resorcinol има ли цялостно избелващо действие върху кожата?

Кремовете и концентратът нямат този ефект, тъй като се нанасят на рвномерен слой на цялото лице. Леко изсветляват цвета на лицето, но не правят тена блед, а просто равномерен и сияен. Със спот коректорът трябва да внимавате да нанасяте само на засегнатите зони. Иначе ще се получи по-светъл пръстен около третираното петно.

Каква е разликата между B.-Resorcinol и класическите дерматологични активни съставки като хидрохинон, арбутин, третиноин и азелаинова киселина?

В ниски дози B.-Resorcinol е точно толкова ефикасен, колкото и споменатите съставки в сходни концентрации. Разликата е в това, че дерматологичните активни съставки често не се понасят добре от кожата. Например, хидрохинонът е доказано клетъчно токсичен, затова в по-високи концентрации трябва да се използва само от квалифициран, опитен специалист.

Как Eucerin тества действието на B.-Resorcinol?

При много реалистични условия, на 3-D кожни модели, състоящи се от човешки фибробласти и меланоцити.

Байерсдорф ли „откри” тази активн асъставка?

Активната съставка е позната от известно време в Япония и е патентована. Сега няколко европейски компании използват деривати на Ресорсинола. Нашият дериват е най-ефикасният, но за съжалени е и доста нестабилен. Отне ни много време да разработим технологията , с която да стабилизираме активната съставка във формулата.

Каква е ролята на глицеритиновата киселина във формулата?

Глицеритиновата киселина е подмладяващата съставка във формулата. Тя се бори със свободните радикали, създадени от UV радиацията, предпазва клетъчното ДНК и помага на клетките да се възстановят по-бързо и по-пълноценно. Глицеритиновата киселина в дневния крем е чудесна гаранция срещу преждевременно стареене на кожата, особено в комбинация с SPF 30.

Какъв тип пигментни петна могат да бъдат третирани най-успешно с продуктите EVEN BRIGHTER?

Всички, наистина. Постигнахме най-добри резултати при постинфламаторните хиперпигментаци и тези, дължащи се на хормонални промени. Старческите петна се третират доста трудно, защото те са хронично акумулирани и са натрупвани дълго време. Въпреки това EVEN BRIGHTER показва добри резултати и при третирането на старчески петна.

EVEN BRIGHTER – продукт чудо?

EVEN BRIGHTER има чудотворно действие, но все пак си има и граници. Напълн отстраняване на старчески петна и тежки хиперпигментации може да се постигне само с инвазивни дерматологични терапии. Все пак, след като хиперпигментацията е била премахната с химичен пилинг или лазерна терапия и кожата се е възстановила, EVEN BRIGHTER помага да се запази резултатът и да се предотврати повторната поява на пигментни петна.


 

За Байерсдорф АД

Козметичната компания Байерсдорф АД е базирана в Хамбург, Германия, и има около 18 000 служители по целия свят. Продажбите за 2011г. възлизат на 5,633 милиарда евро. Компанията е листвана в DAX от Декември 2008. Марката NIVEA, собственост на компанията, е най-голямата козметична марка в света*. Други успешни марки в портфолиото на компанията са Eucerin, La Prairie, Labello, 8×4, и Hansaplast. Байерсдорф има 130 години опит в грижата за кожата и е известна със своите иновативни и висококачествени продукти.

* Euromonitor, продажби на дребно за 2010 на глобалната марка.