При много хора съществува проблемът със сухите ръце, особено през зимата, когато студеното време изсушава още повече кожата. Вече говорихме за сухата кожа на ръцете, но тъй като проблемът е често срещан, си струва да му се обърне повече внимание.

Освен, че са неприятна на допир, грапава и груба, сухата кожа на ръцете е придружена и със сърбеж и лющене. Понякога дори обилното нанасяне на овлажняващ крем не е достатъчно силно оръжие, за да се справи с проблема из основи. Какво е решението тогава? Както при болестите, започнете с откриването на източника на проблема, а именно причините за суха кожа на ръцете.

Причини за суха кожа на ръцете

Слаба хидратация

Както можете да предположите, главният причинител на суха кожа е именно слабата хидратация. Колкото по-ниска е влажността на въздуха, толкова по-ниска става и влажността на ръцете ви. Интересен факт е, че кожата Ви се изсушава точно защото влажността на въздуха е слаба и търси алтернативни методи за набавянето ѝ. През лятото се наблюдава същото явление. Тогава слънцето е най-силно и продължителното излагане на пряка слънчева светлина изсушават кожата. Важно е да запомните, че ултравиолетовите лъчи са вредни за кожата, затова никога не пропускайте да нанесете слънцезащитен крем.

Често миене на ръцете

Студена вода много изсушават кожата на ръцете, особено ако пропускате да ги подсушите с кърпа след това. Използването на химически препарати и домакинските почистващи препарати също е много вредно. Те съдържат много химикали, които могат да изгорят горния пласт кожа и да я направят по-уязвима като отстранят натуралните масла от повърхността на кожата, което довежда до изтъняването ѝ.

Възрастта

Друга причина може да е просто напредването на възрастта. С годините еластичността на кожата отслабва и самата тя изтънява. Хормоналните промени, които настъпват след менопауза също правят кожата по-суха.

Как да предпазите ръцете си?

Хидратация отвън

След като вече разбрахте кои са едни от основните причинители на суха кожа, следва и да научите как да ги предпазите. Използвайте сапун без сапун, те не изсушават кожата на ръцете. Можете да изпробвате няколко марки докато не откриете коя е най-благоприятна за вашата кожа. След измиване винаги подсушавайте ръцете си с кърпа и нанесете обилно количество хидратиращ крем или лосион. По този начин, дори и да Ви се налага да миете често ръцете си, ще ги поддържате винаги гладки и меки. През лятото нанасяйте слънцезащитен крем на ръцете си винаги когато излизате. Тялото, очите и главата Ви може да са скрити от пряката слънчева светлина, но ръцете Ви – не.

Хидратация отвътре

Понякога колкото и хидратиращ лосион да нанасяте на ръцете си, все пак усещате, че нещо липсва на кожата Ви. С други думи, пийте много вода. Тя е полезна не само за кожата, но и за цялостното здраве на организма. Приемайте минимум по 8-10 чаши вода дневно, изградете си го като навик, дори и да не Ви се пие вода. Редувайте трапезна вода с минерална. Можете да пиете и други течности, но това не означава да замените водата с тях. Тя винаги трябва да присъства в списъка Ви с течности.

Носете предпазни средства

Т.е. ръкавици, както през зимата, така и когато използвате химически препарати. Винаги дръжте чифт ръкавици под ръка, за да не използвате като извинение мързела или липсата на достатъчно време за слагането на предпазни средства. Чифт ръкавици в чантата Ви няма да натежат особено, но ще Ви избавят от главоболията със сухата кожа на ръцете. Не забравяйте да се заредите и с домакински ръкавици. Всеки път, когато имате допир с почистващи препарати, независимо, че може да Ви се е наложило да измиете една чиния, не забравяйте да предпазите кожата на ръцете си, тя е много чувствителна към тях.

Допълнителни предпазни мерки

Тъй като през зимата въздухът се издушава, можете да си помогнете като поставите овлажнител в къщата си. Така поне у дома ръцете Ви няма да са изложени на опасност от изсушаване. Друг вариант е да прибегнете до ексфолианти. Ексфолирането ще помогне за премахване на мъртвите кожни клетки и за раздвижването на кръвта в тази част на тялото Ви. Ако въпреки всички тези мерки кожата Ви продължава да е суха, се обърнете към лекар. Възможно е сухотата на ръцете Ви да е причинена от екзема. „Мадрид